Kundeservice: 22 38 38 78

Er kollagen fra fisk (marine) bedre end kollagen fra kvæg (bovine)?

Der findes mange typer af kollagen og endnu flere kilder, der alle har deres egne egenskaber og kvaliteter. Det kan være svært at danne sig et overblik over alle mulighederne og forskellene på kollagenprodukter. Derfor har vi skrevet denne guide.

Forskellen på bovine og marine kollagen

To af de mest almindelige kilder til kollagen er bovine og marine. Og lad os starte med den mest åbenlyse forskel: marine kollagen stammer fra fisk og bovine kollagen stammer fra kvæg:

 • bovine: kollagen udvundet fra kvægs hud og knogler
 • Marine: kollagen udvundet fra fiskeskind og ben

Men hvad betyder det overhovedet for dig, og hvorfor har Nutrinic valgt marine kollagen til Kollagen+?

Marine kollagen er udelukkende type 1 kollagen

Der findes over 28 forskellige kollagentyper i kroppen. Den mest almindelige kollagentype er dog type 1. Type 1 udgør cirka 80-90% af kollagen i huden. Men kroppens naturlige produktion af bl.a. type 1 kollagen falder fra cirka 25-30-års alderen, hvilket bidrager til at vi udvikler rynker og slap hud.

Kollagen fra bovine-kilder indeholder typisk både type 1 og type 3 kollagen, mens marine kollagen udelukkende indeholder type 1 kollagen.

Som udgangspunkt består marine-kollagen altså af mere af den type kollagen, som der findes mest af i huden.

Marine kollagen har høj optagelighed

Forskning tyder på at marine kollagen optages op til 1,5x bedre end bovine kollagen1. Jo højere optagelighed, jo mere kollagen finder vej gennem fordøjelsessystemet og bliver optaget i kroppen.

Den kollagen, som du finder i Kollagen+, er også blevet hydrolyseret, hvilket betyder at de i forvejen små kollagen-proteiner er blevet spaltet til peptider, så de er endnu lettere for kroppen at fordøje og optage.

Der er så vidt, vi ved, ikke lavet nogle videnskabelige studier, der sammenligner effekten af marine og bovine kollagen direkte. Derfor kan vi heller ikke med sikkerhed sige at marine kollagen mest effektivt, men noget kunne tyde på det, når det optages bedre.

Marine kollagen er klimavenligt

Selvom kollagen fra fisk og kvæg ofte begge udvindes af overskudsproduktion er der stor forskel på, hvor meget CO2 de respektive produktioner udleder undervejs.

Kvægproduktion og landbrug står for cirka 25% af landbrugets CO2 udledning i Danmark2.

Fiskeproduktion frigiver generelt langt mindre drivhusgas end de fleste kødprodukter, og har derfor også en lavere klimaudledning.

Meget bovine kollagen produceres i Brasilien og sælges ofte som “græsfodret” og “fritgående” for at få det til at lyde bæredygtigt. Stigende kvægproduktion i Brasilien er dog berygtet for at være en af årsagerne til fældning af regnskoven3. Derfor anbefaler vi at undgå bovine kollagen fra Brasiliensk kvæg.

Der er forskel på fiskeproduktion

Ikke alt fiskeproduktion er bæredygtigt. Størstedelen af den vilde fiskebestand bliver i dag fuldt udnyttet eller endda overfisket. De fleste producenter kan kun spore deres produkter tilbage til deres forarbejdningsanlæg, men har ingen kontrol over hvordan, og hvor fisken er fanget.

Derfor sætter Nutrinic også meget høje standarder til vores produktion. Faktisk stammer råvaren i i vores kollagenpulver fra verdens eneste ASC-certificerede kollagenproduktion. Det betyder i praksis at vi kan spore vores produkt helt tilbage til kilden og alle forarbejdningsprocesser undervejs. Det er din garanti for at råvaren i vores kollagenpulver både er bæredygtigt fremstillet og udelukkende kommer fra en enkelt kilde.

Fordele ved bovine kollagen

En fordel ved bovine kollagen er, at det er billigt at fremstille. Det gør det til en populær ingrediens i mange tilskud fordi det typisk er billigere at fremstille kollagen fra kvæg end marine kollagen. Derfor er det også et godt alternativ til marine kollagen, hvis du gerne vil have et prisvenligt kollagentilskud.

Opsummering: marine kollagen vs bovine kollagen

Det er af de overnævnte grunde, at Nutrinic har valgt at benytte marine kollagen i vores kollagentilskud.

Kollagenpeptiderne i Kollagen+ stammer fra bæredygtigt opdrættede, ferskvandsfisk af fødevarekvalitet. Hele produktionen er stabil og fuld sporbar takket være ASC-certificeringen. Kollagen+ er desuden tilsat C-vitamin og zink. Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende blodkar, knogler, brusk, tandkød, hud og tænder. Zink bidrager til at vedligeholde normal hår og negle.

Derfor skal du vælge marine kollagen:

 • Optages op til 1,5x bedre end bovine kollagan
 • Klimavenlig produktion
 • Type-1 kollagen er den mest almindelige i kroppen

 1. https://file.scirp.org/Html/13-2701752_61421.htm 

 2. https://www.arla.dk/alle-artikler/pavirker-koerne-klimaet/ 

 3. https://news.mongabay.com/2022/01/cattle-boom-in-brazils-acre-spells-doom-for-amazon-rainforest-activists-warn/ 

  Kurv Luk
  Din kurve er tomGå til shop
   Beregn fragt
   Anvend rabatkode
   Menu
   Luk